Pytani trudne, które zastanawia bardzo wielu doczekało się wreszcie naukowej odpowiedzi. I co najważniejsze są to 2 tezy, które dają możliwość decyzji, do której się przychylić. W hipotezie prof J. Brookfielda to jajko jest tym, co pojawiło się pierwsze. Jakie są założenia drugiej teorii To dość oczywiste, że, w drugiej tezie to kurka jest ważniejsza. Fakt, który może interesować to twierdzenie, że, zarówno hipoteza Brookfielda jak i Collina Freemana nie są przeciwstawne względem siebie.
Rozwój jajka a ewolucja
Z punktu widzenia nas, czyli konsumentów to czy jajko było pierwsze czy też kura, nie ma tak naprawdę znaczenia. Dla nabywców ważny jest przede wszystkim smak i wielkość jajka, które kupujemy w sklepie lub na bazarze. Naukowcy postanowili sprawdzić ten problem, aby uzyskać w końcu jednoznaczną odpowiedź – co było pierwsze
Powołując się na przeprowadzone doświadczenia Brookfielda wynika, że to z jaja zniesionego przez inny gatunek narodził się kurczak, dodajmy, że była to jest to pierwsza kura na ziemi. Prawdopodobnie mutacja miała miejsce na poziomie zygoty, co dało proste rozwiązanie – że to dobre jajka są wcześniejsze.
Hipoteza, opracowana przez dr Collina Freemana mówi o tym, że to kura jest wcześniejsza. Dlaczego? Białko, z którego jest stworzona skorupka, wytwarzane jest w jajowodzie, zatem to kura była pierwsza.
Ewolucja a smak
Od czego zależy smak jajka? Mniejsze czy większe, które jajka używać? To co wpływa to w dużym stopniu pożywienie, jakie otrzymuje kura. To właśnie od tego czynnika zależy ilość witamin A,K,D,E,B czy takich pierwiastków jak fluor, mangan, jod. Rozmiar jaja w dużym stopniu zależy od ile lat ma kurka. Wynik prosty im bardziej wiekowa kura nioska, tym większe jajko. Żółtko, miejsce magazynowania witamin i minerałów, jak na ironię, jest większe w jajkach, które znoszą młodsze kury.
Które jajka kupić?
Bez względu na to czy wybierzemy jajka L czy jajka S warto wybierać najświeższe jajka np. jajka Farmio. Polski producent jaj Farmio, zapewnia, że kury są karmione naturalnymi paszami. Smak jaj Farmio jest zatempozbawiony sztucznych wspomagaczy. Bez względu na to czy chcemy kupić większe czy mniejsze jajka, zawsze sprawdzajmy datę ważności, bo świeże jajka to zdrowie na talerzu!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz