piątek, 22 listopada 2013

Soczysty Pomidorek – król królów wszystkiego

Pomidorek jako warzywko zawsze niemal wykorzystywane w przetwórstwie owocowo – warzywnym. Jak powszechnie wiadomo z pomidora cudownego praktycznie możemy wykreować cudeńka kuchenne począwszy od przecieru pomidorowego, przecieru, kremu, chutney'u przez kremy z pomidorów, sosy a skończywszy na ketchupie lub też pomidorem jako postać troszeczkę prażoną czy po prostu ugotowaną.

Praktycznie do jakich dań wykorzystujemy pomidora?

Tekst „addio pomidory” - jak śpiewał jeden z najsławniejszych kabaretów polskich przedstawia trafiając w dziesiątkę praktycznie jak często brakuje nam aromatu pomidorów, czasem zimowym. Niemal zawsze zasmakować możemy ciekawe typy pomidorów hiszpańskich, greckich lub włoskich w pobliskich hipermarketach tęsknimy za smakiem pomidorów nieuprawianych szklarniowo, dorastających w słonecznych promieniach. Właśnie pomidory które pasują najlepiej na różnego typu wytwory by zobrazować np. keczup. Sos pomidorowy bardzo często przekształca się w cudowny keczup dokładaniu odpowiednich gór pomidorów. Niemal zawsze jego bazą jest pyszny koncentrat pomidorowy lub też dobrej klasy sos pomidorowy.

Pomidorowy biznes

Proces popularyzacji pomidorów to etap, który początek swój miał jeszcze w XVIII wieku. Mniejsze firmy, które zaczęły przetwarzać pomidory by wykreować z nich popularne dziś produkty jak najlepsze keczupy przyczyniły się do rozwoju przemysłu typu fast- food.
Niemal równolegle powstały rozmaite warianty przecieru pomidorowego, współcześnie doprawiane do praktycznie wszystkich potraw. Najlepszą skojarzoną z ketchupem przekąską są frytki. Pyszna para ketchupu z frytkami to majstersztyk smakowy. Najczęściej chrupiące frytki są podawane nie inaczej jak z ketchupem. Keczup specjalnie przystosowany do frytek ma uwydatniać aromat ziemniaka pieczonego. Gdy tak wspominamy o zapiekanym ziemniaku, kolejną przekąską, nie mogącą być bez keczupu jest zapiekanka. Zapiekankowy ketchup to ciekawa wariacja na temat zwyczajnego sosu pomidorowego. Kanapki zapiekanki mogą być przyrządzane z keczupem, który z powodzeniem może też być smacznym składnikiem dania.

Kuchnia z pomidorem w tle

Soczysty pomidor to warzywo, które jest niemal od zawsze w każdej kuchni. Orientalna kuchnia słynący ze sławny na świecie kebab. Orient wypośrodkowana jest na ostrym aromatem oraz bardzo różnorodnymi pochodnymi curry, imbiru i nie tylko. Dlatego nie dziwne, że warzywo najczęściej mające postać kebabowego ketchupu jest wykorzystywany w kuchni rozmaitych. Praktycznie nikt nie wyobraża sobie kebab pozbawiony keczupu. Najlepszy ketchup kebabowy musi być w największej części właściwy do podkreśleniu poszczególnych nut w smaku, ze szczyptą kurkumy i innych przypraw.
Jak zwykle ma to także wpływ tak samo z daniami z grilla. Grillowane dania są przystosowane do właściwej oprawy. A podstawą takiej oprawy są niesamowite w wariancie występujące sosy, dipy i ketchupy. Ketchup do grilla niemal identycznie jak ketchup do kebaba musi uwydatniać smak określonych potraw. Grillowy ketchup to częsta propozycja w postac produktu producentów przetworów w dwóch wariantach ostrym i zupełnie niepikantnym.

Pizza Italiano w pomidorach

Jedna z najczęściej przyrządzanych na świecie potrawa, której nie podaje się bez pomidorowego smaku jest pizza. W dużym stopniu znak rozpoznawczy Włoch, który jest podziwiany na całym świecie zdecydowanie jest przykładem na idealny układ z ketchupem. Najlepszy pizzowy ketchup to taki, który jest duetem idealnym ziół i pomidorów. Zwykle najlepszym ketchupem do pizzy w rzeczy samej są aromatyczne różne typy chutneyów także i ketchupów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz